Over mij

Rianne Huurnink

Over mij

Rianne Huurnink

In het begin van mijn dertiger jaren stelde ik mijzelf steeds vaker de vraag ‘Is dit het nu?’

Van buitenaf gezien had ik het perfecte plaatje. Een afgeronde studie, een appartement in Utrecht en de huisartsenbaan die ik wilde. Toch was ik niet ECHT gelukkig. Ik stond continu ‘aan’ en twijfelde enorm over mijn vak.

De jaren na mijn huisartsopleiding kreeg ik voor het eerst twijfels

In mijn werk in de huisartspraktijk was ik niet gelukkig. Van alle 10-minuten contacten kreeg ik echt een productiegevoel. Mijn leven voelde als een automatische piloot. Is dit het nu?

Af en toe ging ik op reis, waar ik me ZO gelukkig voelde! Ik hoopte dat ik dat gevoel thuis vast kon houden, maar na een paar weken voelde ik me weer als vanouds.

o Huh? Dit was toch wat ik wilde?
Wil ik wel (huis)arts blijven? Wat nu?
o Maar je bent zo’n goede arts, Rianne! 
o Moet ik het roer omgooien?
o Wat wil ik dan? Ik kan toch alleen maar dokter zijn? 

Hoe ik overspannen raakte

De onrust en twijfel kwam steeds weer terug. Twijfels over het vak waar ik jarenlang voor gestudeerd had. Het maakte me soms helemaal gek. Ik stopte de twijfel dan ook liever weg en probeerde aan alle kanten gelukkig te worden in het artsenvak.

Tientallen praktijken passeerden de revue, waarbij ik er vooral achter kwam waar ik allemaal NIET wilde werken. Ook voelde ik me regelmatig onbegrepen. Mijn collega’s probeerden me gerust te stellen, maar dit had eigenlijk vooral een averechts effect.

Ik weet nog dat ik terugkwam op mijn werk na een 4 weken Ecuador en Galapagos reis. “Wat fijn dat je weer terug bent. Wat zie je er ontspannen uit!” Hmm… zelf vond ik het verre van fijn. Ik leek op reis wel een ander persoon! Dat ik op de terugreis huilend door het vliegtuigraampje keek, vertelde ik maar niet. Dat zouden ze toch niet begrijpen.

In mijn leven in Nederland werd ik geleefd door mijn agenda. Ik stond altijd ‘aan’ en mijn twijfels vond ik maar lastig. In mijn hoofd was ik hard op zoek naar DE oplossing. Maar ik kwam er niet uit. En voor mezelf om hulp vragen was niet mijn sterkste kant.

Zo kwam ik vaster en vaster te zitten. Net zo lang totdat ik door overspannenheidsklachten tot stilstand werd geroepen.

Een trein van persoonlijke ontwikkeling

De combinatie van het luisteren naar mijn lichaam, diverse NLP en mindfulness oefeningen, en bij de juiste ‘gidsen’ om hulp vragen zorgden voor een trein van persoonlijke ontwikkeling. Belangrijke levensvragen passeerden de revue. 

 

Wat wil ik?

Hoe kan ik me thuis net zo gelukkig voelen als op reis?

Hoe kan ik mensen echt verder helpen op een manier die bij mij past?

Hoe kom en blijf ik uit de ratrace?

Hoe blijf ik dicht bij mezelf?

Hoe volg ik mijn hart en mijn eigen intuïtie?

Allemaal vragen waar ik stap voor stap antwoorden op kreeg.

Een cascade aan gebeurtenissen volgden elkaar op

In plaats van continu ‘aan’ staan ervaarde ik stap voor stap steeds vaker een gevoel van flow. En als ik het even niet meer wist, bracht een coachgesprek, een ontspanningsoefening of een mindful fietstocht mij weer terug naar mezelf. Diverse besluiten leken zich als vanzelf te ontvouwen:

o  Zo boekte ik in 2019 een open ticket naar Zuid-Amerika, zonder te weten hoe lang ik weg zou blijven. Er volgde een lang gekoesterde droom van een medisch hulpverleningsproject en een periode van maandenlang solo-reizen. 

o  Tijdens die reis besloot ik na 7 jaar te stoppen in de huisartspraktijk. Geen makkelijke keuze. Simpel gezegd was ik er niet (meer) gelukkig in het vak. Bovendien zag ik in dat loskomen van het huidige systeem voor mij de enige juiste weg was.

o Ik kon er niet meer om heen. Ik wilde op een ANDERE manier mensen verder helpen. Helpen met bewustwording, zelfkennis, goed naar je lichaam luisteren en zorgen voor een fijnere balans tussen denken- voelen en doen. Zodat mensen hun EIGEN gids kunnen worden, aangezien alles al in ons zelf aanwezig is.  

o Ik volgde diverse coachingsopleidingen en verdiepte me o.a. uitgebreid in NLP, mindfulness, lichaamswerk, zelfcompassie en Human Design. Deze stromingen inspireren mij en laten me groeien. Overigens geloof ik niet in DE methode voor iedereen. Wat bij de een helpt hoeft totaal niet te werken bij een ander. 

o Ik starte mijn eigen praktijk. Een divers aanbod ontstond organisch, gevarieerd van Mindful Cycling, online spreekuren tot 1 op 1 trajecten. Dit doe ik ‘gewoon’ onder mijn eigen naam ‘Rianne Huurnink’. Omdat dat is wie ik ben en wie ik altijd zal blijven.  

Wat is er vooral anders ?

Het gevoel van ‘is dit het nu?’ voelt heel ver weg.

Ik doe wat mij gelukkig maakt.

Nog steeds heb ik het voorrecht mensen te helpen.

Ik voel me vooral intens gelukkig en dankbaar dat ik zo dichtbij mezelf ben gebleven en mijn dromen helemaal durf te volgen.

Het contrast tussen hoe ik mij voel in mijn dagelijkse leven en hoe ik mij voel op reis is veel minder groot. Tijdens mijn laatste terugreis keek ik door het vliegtuigraampje met tranen van ontroering…

Ik heb het gevoel dat ik LEEF!

Mijn visie

Het taboe op twijfelen is helaas nog steeds te groot. De (westerse) maatschappij is vooral gericht op doorzetten en beslissingen nemen. Ik begrijp het als geen ander als je gek wordt van je twijfels. Maar… Juist het toe laten van de twijfel en het onderzoeken van de twijfel is onderdeel van de oplossing.

Wat handig is over mij te weten

Puur

Als cadeautje heb ik een keer een pure reep chocola gekregen. Met hierbij de opmerking: ‘Omdat je zo PUUR bent’. Een mooier compliment kun je mij niet geven, want ik word er zo gelukkig van als mensen helemaal zichzelf zijn. Doordat ik makkelijk dichtbij mezelf blijf, kan een ander dit ook doen. Echt alle emoties en gedachtes zijn welkom. Niets is mij te gek!

Een echte spiegel

Mensen benoemen mij vaak als een spiegel. Mocht je Human Design kennen: ik ben een Reflector. Spiegelen zit mij in de genen, waardoor ik onzichtbaarheden van nature naar de oppervlak breng. Soms kan dit een tikkeltje confronterend zijn, maar don’t worry… ik doe het op een liefdevolle manier.

Als je me echt zou kennen zou je weten dat…

De wereld verkennen in mijn genen zit. Mijn ouders hebben 4 jaar in Botswana gewerkt en veel familie van mij is fan van reizen.

Ik stapelgek ben op mijn neefjes en nichtjes. Ik ben echt een trotse tante die graag lekker gek doet.

Ik ontzettend hou van de Spaanse taal en dat ik spontaan ga dansen in mijn woonkamer als ik een Spaans liedje hoor.

Ik helemaal los kan gaan op après-ski muziek en mensen tijdens carnaval verbaasd zijn dat ik niet uit Brabant kom.

Floortje Dessing ervoor heeft gezorgd dat ik bij Floating Doctors in Panama ben gaan werken.

Ik zwaar teleurgesteld was dat ik twee keer door een blessure de Marmotte niet kon fietsen en ik tegenwoordig doe aan ‘Bourgondisch en mindful racefietsen.


Ik het aller-gelukkigst ben als ik lekker Go-With-The-Flow op pad ben. Solotravelling zit mij in het bloed, of het nu het Pieterpad, Afrika, Azië of Zuid-Amerika is.

Wil jij ook loskomen van je twijfels?